torsdag 27 mars 2014

Lycka är...!

Ja som en del kanske redan förstått så är jag frötokig. Är faktiskt inte änns säker på hur många frökedjor jag är med i. Det som ligger mig varmast om hjärtat är tomater. Samlar på alla jag kommer över, provodlar och några få förpassas vidare, men de flesta får stanna kvar.

Så tänk er en vanlig torsdag, visserligen lyser solen, lite frön har fått komma ner i jorden, några plantor har blivit omplanterade, men ändå känns inte livet på topp. Då hämta man posten. Väntar mig inget mer än räkningar och reklam, men det ligger ett tjockt kuvert i lådan. Åååå det är från NordGen! Första gången jag beställer därifrån (konstigt nog).



De här sorterna blev det, har kopierat infon från NordGens sida:

TANTE CIS    NGB21550
Tomat  (Lycopersicon esculentum)    Ursprung: Norge
En sort som ger gula, medelstora frukter med god smak. Tomatplantorna är högväxande och behöver tjuvas. Bör helst odlas i växthus eller liknande. Sorten har odlats på Sørlandet under många år och den går under flera benämningar, bland annat 'Tante Cis' och 'Ansofs gule' och 'Gule tomater fra Songe'. Sortens ursprungliga namn är inte klarlagt, men sorten har stora likheter med 'Golden Queen', en sort från 1882, släppt av den amerikanske växtförädlaren Alexander W. Livingston. Läs gärna mer om historien kring tomaten 'Tante Cis' på http://www.skogoglandskap.no/fagartikler/2012/cistomat

RØD BLOMME    NGB2408
Tomat  (Lycopersicon esculentum)    Ursprung: Danmark
En äldre sort av körsbärstomat från Danmark. Ger röda, välsmakande frukter. Plantor tåliga även för utomhusodling under goda förhållanden. Behöver stöd och uppbindning.

NORDERÅS BUSK    NGB5021
Tomat  (Lycopersicon esculentum)    Ursprung: Norge
Rödfruktig busktomat framförädlad vid Institutt for Grønnsaksdyrking NLH, Norderås i Norge. Sorten är ett resultat från korsningar mellan bland annat 'Bonner Beste', 'Grottheim Busk' och 'Puck'.

GÖTERYD    NGB13664
Bondböna  (Vicia faba var. faba)    Ursprung: Sverige
Gammal lantsort av bondböna från småländska Göteryd. Plantorna bildar vackra rödvioletta bönor. De medelhöga stjälkarna är rätt veka och någon form av växtstöd är därför lämpligt att använda till denna lantsort. Göteryd är donerad till genbanken av föreningen Sesam.

TRÄFF    NGB8030  
Sojaböna  (Glycine max)    Ursprung: Sverige
Tidig, lågväxande sojabönssort med gulbruna bönor. 'Träff' mognar några dagar tidigare än 'Bråvalla'. 'Träff' är en av de tre sojabönssorter från Sven Holmbergs förädlingsprogram som varit intagen på den svenska sortlistan. 'Träff' släpptes på marknaden 1978 av Algot Holmberg & Söner AB.

GODA    NGB11687  
Dill  (Anethum graveolens)    Ursprung: Sverige
Dill med kraftigare smak än flertalet sorter. Ger hög bladskörd och går i blom sent. Sorten släpptes på marknaden 1977 av AB Hammenhögs Frö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar